Vägen till MC-körkort


Planera din utbildning med oss

Ett MC-körkort innebär en härlig frihet på hjul, något som ligger oss på på trafikskolan väldigt varmt om hjärtat. Det kan vara nervöst innan man startar sin resa mot körkortet – men ingenting slår känslan efter man har körkortet i handen. Det är alltså inget att tveka på, börja resan mot ditt MC-körkort redan idag!

Från säsongen 2020 har vi valt att lägga upp vår utbildning på motorcykel på ett nytt effektivt och modernt utbildningssätt. Som ett resultat av detta gör det dessutom att du som elev kan hålla nere dina kostnader och dessutom få mer utbildningstid. Det blir en komplett utbildning från start till mål inklusive båda riskutbildningarna med oss på trafikskolan.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen av ditt MC-körkort och vi försöker alltid planera in utbildningen så långt det går redan från början.

Följ stegen nedan för att för att skapa dig en överblick över utbildningens olika delar.

 • Förberedelser

  Körkortstillstånd & legitimation

  För att kunna påbörja din utbildning behöver du ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Om du inte redan har, behöver du också ordnar med en giltig legitimation.

 • Privat handledare?

  Övningsköra privat

  Att tänka på när du ska ta MC-kort är att en bra utbildning är en billig livförsäkring. Om du vill och har möjlighet, så är det alltid bra att ha en erfaren privat handledare att öva med privat. Ni ansöker om handledarskap via Transportstyrelsen.

 • Steg 1:

  Börja plugga

  Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist eller har flera olika körkort. Köper du teorin via oss har vi bra utbildningsmaterial via Teoricentralen, som du får tillgång till.

 • Steg 2

  Riskettan

  Riskettan är en obligatorisk teoretisk kurs. Den ger dig kunskap om och insikt hur alkohol och andra droger, trötthet, samt andra riskbeteenden och faktorer kan påverka din och andras körförmåga, risker för dig som MC-förare samt dina medtrafikanter. Denna kurs kan du med fördel göra i början på din utbildning.

 • Steg 3

  Manövrering

  Starten i vår utbildning, oberoende av förkunskap. Manövrering sker på Sättna – en lärare & upp till fyra elever. Lektion är 180 min lång. Här tränar vi på manövrering av motorcykeln med tex låg- och högfartsbana, vi genomför bromsningar, tränar kurvteknik i olika hastigheter, säkerhetskontroll mm. Vilka förkunskaper du har spelar ingen roll, då alla har varsin motorcykel och tränar utefter den nivå man själv ligger på. Motorcykel ingår i kostnaden. Ta gärna med dig egna kläder och hjälm att använda under passet.

 • Steg 4:

  Körning i trafik

  Två olika alternativ på körning i trafik finns. Alternativ 1 är grupplektioner trafik – en lärare & två elever. Vi varvar under lektionen genom att du lär dig genom att själv få köra motorcykel, men också genom att du får ta in information och kommentarer genom att åka bakpå din lärares mc samt via diskussioner med körkortstagare i samma situation som dig. Du som elev betalar mindre gentemot traditionell utbildning där man har lektion själv tillsammans med en lärare.

 • Steg 5

  Körning i trafik

  Alternativ 2 är PT-lektioner trafik- en lärare & en elev. Här övar du själv tillsammans med din lärare på de moment du ligger på i körningen i trafik. Körlektionen är 120 min lång. Du och läraren har varsin motorcykel under lektionen.

 • Steg 6

  Risktvåan

  Risktvåan är en obligatorisk praktisk kurs. Kursen pågår en halvdag och ställer krav på dig som förare att du kan hantera motorcykeln på ett säkert sätt sedan innan. Vi genomför våran utbildning på Sättna. Motorcykel ingår i kostnaden. Ta gärna med dig egna kläder och hjälm att använda under passet.

 • Info

  Provbokning

  Vill du boka in teori och körprov med oss på trafikskolan ställer vi krav på dig som elev.

  För att göra teoriprov via trafikskolan krävs att du är helt klar med teorin.

  För att boka och genomföra körprov via trafikskolan krävs att du som elev är färdigutbildad enligt kursplanen. Tillsammans med din lärare gör ni en planering för att detta ska kunna uppnås. Är ej detta godkänt enligt ovan förbehåller vi oss rätten att avboka dina prov, då du ej uppfyller kraven.

 • Steg 7

  Teoriprov

  De två riskutbildningarna måste vara godkända innan du kan skriva ditt teoriprov. Teoriprovet gör man på Trafikverket. Det innehåller 70 frågor, för att bli godkänd krävs 52 rätt. Tänk på att komma väl förberedd. Teoriprovet samt tillverkning av körkort kostar 685 kr, detta är en avgift Trafikverket fakturerar dig.

 • Steg 8

  Körprov

  Körprovet görs via Trafikverket. Vi startar hos oss på trafikskolan, åker till Sättna för uppvärmning innan provet startar. Utbildar du dig hos oss bokar vi in detta till dig och finns med dig under dagen. Provet innehåller säkerhetskontroll, körning i låg- och högfartsbana, genomföra bromsningar, köra i varierad trafik och miljö. Kostnaden för körprovet till Trafikverket är 1650kr (i detta ingå ej motorcykel).

 • Frihet

  Körkort

  Grattis! Blir du godkänd på både teori och körprovet kan du nu köra! Kom bara ihåg att ta med dig giltig legitimation under din körning tills att du hämtat ut ditt körkort.

Bli en tänkande & säker MC-förare

Scanna koden eller klicka för att se mer